2019-12-30
Schrijfsuccesjes

Schrijfplek

Ik maakte slechts één goed voornemen voor 2019: ik zou minstens één schrijfwedstrijd winnen. Laat ons eens kijken wat van dat voornemen gekomen is nu het jaar bijna om is.

Drie maal een eerste prijs

Ik won in drie wedstrijden de eerste prijs:

Ik ben vooral blij met de winst in de Gorcumse Literatuurprijs. Ik ben nu jurylid voor de editie 2020.

Vijf publicaties in verhalenbundels

Ik won vijf publicaties in verhalenbundels:

Die eerste drie bundels zijn niet echt een referentie. Achteraf besefte ik dat de wedstrijden van schrijverspunt.nl en Sweek vooral een manier waren om Print-on-Demandboeken te kunnen verkopen aan de "winnaars". De bundels van Godijn Publishing en Uitgeverij LetterRijn zijn kwalitatief veel hoogstaander. Je ziet dat die met liefde samengesteld zijn.

Drie publicaties in literaire tijdschriften

Drie verhalen werden gepubliceerd in literaire tijdschriften:

Acht andere ereplaatsen

Ik behaalde ook acht ereplaatsen die ik even rangschik in volgorde van belangrijkheid voor mezelf:

Twee nominaties in lopende wedstrijden

Op 7 maart 2020 wordt in Arnhem de GP Fantasy & Sciencefiction Award uitgereikt aan de winnaar van de "Zonderlingen" wedstrijd van Godijn Publishing. Ik ben genomineerd met twee verhalen:

Eigen bundel(s)

Ik heb dit jaar voor het eerst een verhalenbundel ("Oceaanwees") uitgebracht in eigen beheer. Ik heb er niet al te veel reclame rond gemaakt omdat het vooral een persoonlijke mijlpaal was waarvan ik enerzijds weet dat ik er later de gebreken van zal inzien, maar anderzijds hoop dat ik in de toekomst ook zal zien hoeveel progressie ik gemaakt heb.
Oceaanwees is voor mij het eerste ijkpunt waarmee ik mijn toekomstig werk wil vergelijken. Er is immers een tweede bundel in de maak met als titel "Stamboom". Die bevat al 24 verhalen en telt al iets meer dan 100 pagina's. Daarnaast ben ik aan een Engelstalige bundel begonnen met als titel "Unicorn". Die telt nog maar 24 pagina's en bevat 12 heel korte "Flash Fiction" verhaaltjes. Het zou kunnen dat ik een paar van mijn betere Nederlandstalige verhalen naar het Engels vertaal om deze bundel te stofferen.

Wat brengt de toekomst?

Ik heb de afgelopen weken drie verhalen ingestuurd voor wedstrijden die in de loop van volgend jaar zullen beoordeeld worden. Dat zijn er minder dan ik zou kunnen insturen. Ik heb besloten in 2020 minder voor kwantiteit te gaan en meer voor kwaliteit en fun.

Dat betekent concreet dat ik mij wat "win een publicatie" wedstrijden ga beperken tot uitdagingen van de betere uitgeverijen zoals Godijn Publishing en Uitgeverij LetterRijn.
Bij andere wedstrijden zal ik mijn deelname vooral laten afhangen van de organisatie die ze uitschrijft. De Schrijfwolf (met een lezing van Pen Stewart op de uitreiking) en de dicteewedstrijd (met een echt dictee op de Antwerpse boekenbeurs) vond ik leuk omdat er een event mee gepaard ging. Ik kijk ook uit naar mijn resultaat in de Heroes Dutch Comic Conwedstrijd volgend jaar.
Opdrachten van schrijverspunt.nl ga ik waarschijnlijk naast me neerleggen; die van schrijvenonline.org blijf ik opvolgen omdat ze zo leuk zijn. Fun is ook een belangrijke factor bij de maandelijkse Furious Fiction wedstrijd. Ik zou er graag eens op de short-list geraken, al is dat aartsmoeilijk: het is een Engelstalige wedstrijd waar elke maand meerdere honderden schrijvers aan deelnemen.

Ik heb voor het nieuwe jaar 2020 geen zo'n afgelijnd, meetbaar voornemen als vorig jaar, maar ik denk dat ik nog even op het elan van 2019 probeer door te gaan nu de verbouwingswerken aan onze bibliotheek voltooid zijn en ik een prachtige schrijfplek heb waar ik omringd ben door boeken.

Bibliotheek
Bibliotheek

Entreprenerd


Buy Bruno's book

Topics