2019-03-20
Film: Sakawa

Gezien op 11 maart 2019, 16:45 in Alamo Ritz 2 te Austin, TX; IMDB / Letterboxd.

De regisseur van Sakawa, Ben Asamoah, is indertijd met zijn moeder van Ghana naar België verhuisd. Hij groeide op in België, maar de band met Ghana bleef behouden doordat hij elke vakantie samen met zijn moeder terug ging naar haar land van oorsprong. Eenmaal volwassen raakt Ben geïntrigeerd door de manier waarop veel Ghanezen aan de kost komen: internetfraude.

Er bestaan al documentaire en zelfs reality TV-shows (herinner u "Exotische Liefde") waarbij dit fenomeen bekeken wordt vanuit het standpunt van de slachtoffers. In Sakawa krijgen we een bijna intieme inkijk op het leven van de daders, waarbij de regisseur registreert zonder zelf partij te kiezen. Je ziet hoe scamming een heuse industrie is, waarbij collega's onder elkaar praten over hun "cliënten" zoals "When do you think your client is going to start paying?" en "I have a very difficult client; he doesn't trust me!" De scammers zijn zelf niet ongevoelig voor fraude, want als een argeloze Westerling op zoek naar liefde niet gauw genoeg betaalt, gaan ze naar een lokale shamaan die magie gebruikt om succes af te roepen.

In de rand zien we ook hoe Ghana de vuilnisbelt voor Westerse technologie is. Gewapend met enkel een schroevendraaier worden computers en laptops "gerecycleerd." Dat wil zeggen: de hard disk wordt er uit gehaald op zoek naar gegevens die gebruikt kunnen worden om cybermisdaden te plegen. Voor de rest wordt alles verbrand om edele metalen terug te winnen. Vandaar de aanhalingstekens rond "gerecycleerd": echt gezond is dit niet.

Deze documentaire geeft een ontluisterend beeld aan wie nieuwsgierig is naar waar al die SPAM vandaan komt.

Queu Card: Sakawa

Topics: film

Entreprenerd


Buy Bruno's book

Topics