Jan Hanlo Essayprijs Klein 2021

De bekende dichter en schrijver Jan Hanlo overleed in 1969. Dertig jaar later werd de Jan Hanlo Essayprijs in het leven geroepen, bestaande uit de twee prijzen. Eén prijs voor de beste gepubliceerde essaybundel (Jan Hanlo Essayprijs Groot) en één voor een nieuw, niet eerder gepubliceerde essay (Jan Hanlo Essayprijs Klein). Op die laatste prijs kan dus iedereen kans maken! 

Het thema ‘Nooit meer stil’ is gebaseerd op Hanlo’s gelijknamige gedicht uit 1947:

Men zal nog krijgen dat het nooit meer stil is
en dat voortdurend ’s nachts en altijd de verdoemde rotmotoren
om je kop ronken
zodat het zoemen van machines voortaan altijd
door de lucht gaat
knalpottende raketten rondstotteren
en dat geen plekje hei of wei
geen kilometer aardig lenteland meer vrij is
van hun gezoem waarmee ze alles verpesten
Het vinden en verbeteren zélf is mooi
maar het gevolg is toch maar een
massa doelloos tuig
vlieg-tuig

(Jan Hanlo, Verzamelde gedichten, Van Oorschot, 2018)

De winnaar van de Jan Hanlo Essayprijs Klein ontvangt € 1.500 en wordt gepubliceerd in De Groene Amsterdammer. Het prijzengeld is afkomstig van de royalties van het werk van Hanlo ter beschikking gesteld door de nabestaande Jan Hanlo en de Stichting LIRA. Om mee te doen, stuur je je essay op naar De Groene Amsterdammer t.a.v. Jan Hanlo Essayprijs, in print en geanonimiseerd. Je essay mag maximaal 2.500 woorden zijn. 

De inzendingen worden dit jaar beoordeeld door een vijfkoppige jury: schrijfster Mirjam van Hengel, NRC-redacteur en schrijver Arjen Fortuin, journalist Lotfi El Hamidi, schrijfster en dichter Jannah Loontjens en schrijfster Manon Uphoff. Van Hengel zal de keuze voor het winnend essay toelichten tijdens de prijsuitreiking.

Voor meer info, zie janhanloessayprijs.nl.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Deze informatie wordt voorzien in de hoop dat ze nuttig is. Wil-low is niet verantwoordelijk voor de organisatie, uitslag,... van de schrijfwedstrijden.

Er worden inspanningen gedaan om de informatie accuraat weer te geven en up-to-date te houden, maar er kan niet gegarandeerd worden dat alle informatie 100% correct is. Raadpleeg altijd de officiële wedstrijdpagina van de organisator van de wedstrijd.

Entreprenerd


Buy Bruno's book

Topics