Favorieten voor schrijvers

Ingediend door Bruno Lowagie op wo, 09/25/2019 - 08:54

Favorites for writers

Ik gebruik Opera als browser en die heeft een "speed dial" pagina, waaraan je zelf shortcuts kunt toevoegen naar je favoriete pagina's. In mijn geval zijn dat allemaal pagina's die met schrijven te maken hebben:

 • De wedstrijdpagina van Schrijvenonline.org: wie mijn persoonlijke blog volgt, weet natuurlijk dat ik van schrijvenonline.org hou omwille van de Wekelijkse Schrijfopdracht. Hun wedstrijdpagina is niet de beste, maar toch nuttig als bron voor wie een chronologisch overzicht wil van wedstrijden voor poëzie en proza.
 • De pagina met actuele schrijfwedstrijden van schrijverspunt.nl: dit is één van de meest volledige overzichten wat schrijfwedstrijden betreft, maar de pagina kan gebruiksvriendelijker. Er is ook een overzicht met wedstrijden per maand, maar wedstrijden in de huidige maand waarvan de deadline al verstreken is, verdwijnen niet automatisch. Dat is jammer.
 • De wedstrijdpagina van Creatief Schrijven: niet meteen het meest uitgebreide overzicht, maar wel een overzicht dat relevant is voor Vlaamse schrijvers.
 • De kansenpagina van Azertyfactor: Azertyfactor is een Vlaams platform waar je teksten kunt op publiceren waar je onder het titeltje "kansen" wedstrijden terugvindt waaraan je via het platform kunt deelnemen.
 • Overzicht schrijfwedstrijden op kortverhaal.info: niet echt de meest oogstrelende pagina, maar soms vind je hier wedstrijden die nergens anders aangekondigd lijken.
 • Furious Fiction: elke maand organiseert het Australian Writers' Centre een wedstrijd waarbij je in 55 uur een Engelstalig verhaal moet schrijven van maximaal 500 woorden dat aan een aantal heel strikte voorwaarden voldoet.
 • Onze schrijfkalender: omdat we nergens anders een kalender vonden, hebben we er zelf eentje gemaakt. Je kan ook een chronologisch overzicht opvragen van alle deadlines, waarbij de deadline die het verst in de toekomst licht bovenaan staat.
 • Google translate: aangezien ik vroeger veel in het Engels schreef, gebeurt het vaak dat ik een woord in het Engels weet, maar het Nederlandse woord vergeten ben. Dan is Google translate natuurlijk een grote hulp.
 • Combinatiewoordenboek: stel je hebt een bepaald zelfstandig naamwoord, bvb "kampioenschap", maar je weet niet goed met welk werkwoord het te combineren, dan geeft het combinatiewoordenboek je een resem mogelijkheden, bvb "betwisten, spelen om/strijden om, zich plaatsen voor/zich kwalificeren voor, ..."
 • Vindpunt.nl: opnieuw: soms zit ik met een Engels woord, bvb "inbox", en dan geeft vindplaats.nl mij wat Nederlandstalige alternatieven zoals "postvak in" of "inbak(je)".
 • Vandale.nl: de op één na belangrijkste site wanneer ik aan het schrijven ben. Ik gebruik ze om de spelling van een woord te controleren, het genus, en zo voort.
 • Synoniemen.net: de site die ik het meest gebruik om te vermijden dat het vocabularium dat ik gebruik in mijn verhalen te eentonig wordt. Voor Engelse teksten gebruik ik thesaurus.com dat eigenlijk nog net iets beter is dan het Nederlandstalige synoniemen.net.

Met deze toolbox heb je alles bij de hand wat je nodig hebt om met het schrijven van een nieuw verhaal van start te gaan.