2019-10-21
Film Festival Gent 2019

Film Fest Gent 2019

Film Fest Gent 2019 zit er weer op, en zoals eerder al op lowagie.com aangegeven, zagen we dit jaar het begin van 53 films, het einde van 52 films, en 49 films van begin tot einde. Dat wil zeggen dat we bij één film weggelopen zijn en bij drie films overmand werden door slaap.

Een immer terugkerende vraag die ik na zo'n festival krijg, is: wat vond je de beste film? Dat is een moeilijke vraag, omdat er tijdens zo'n festival veel verschillende genres aan bod komen die je moeilijk tegen elkaar kan afwegen. Toch heb ik een poging gedaan een persoonlijke top 10 samen te stellen.

Die ziet er als volgt uit:

  1. J'ai perdu mon corps (1 h 21 m; IMDB 7.6): deze animatiefilm met een hand in de hoofdrol is voor mij de morele winnaar van het festival. Dit was niet alleen een goeie film met een heel sterk scenario; het was ook een esthetisch heel mooie film.
  2. Honeyland (1 h 30 m; IMDB 8.2): Honeyland is een documentaire met een heel goed geschreven scenario. Ik vermoed dat de regisseurs hier en daar de werkelijkheid een handje hebben toegestoken bij het tot stand komen van het verhaal, maar dat doet voor mij niets af aan de authenticiteit van de beelden en de onderliggende boodschap. We volgen een 54-jarige vrouw die samen met haar moeder in een ruïne woont in the middle of nowhere in Macedonië. Zij leeft van de bijenteelt, waarbij ze veel respect voor de natuur aan de dag legt. Plots komt er echter een Turks gezin naast haar wonen dat een hele rist kinderen meebrengt (de vader pocht: "Ik heb mijn vrouw elk jaar een kind geschonken"). Die indringers worden aanvankelijk goed onthaald, maar algauw blijkt dat ze roofbouw plegen op de natuur. Hoe verder de film vorderde, hoe kwader ik werd.
  3. System Crasher (1 h 58 m; IMDB 8.1): Benni is een op het eerste zicht superlief meisje, maar er is geen enkel centrum in de jeugdzorg dat haar nog wil opvangen, want als ze tilt slaat, dan is er geen houden meer aan. Deze film zou verplicht vertoond moeten worden in middelbare scholen, gevolgd door een vurig pleidooi voor anticonceptiemiddelen.
  4. A White, White Day (1 h 49 m; IMDB 7.1): tijdens het bekijken van deze film dacht ik meermaals: "Dit zou niet kunnen in een Amerikaanse film". Dat maakte me blij en droevig tegelijkertijd. Droevig omdat we gedreven door politieke correctheid veel hebben opgegeven (alsof er een nieuwe Hays Code wordt gehanteerd), maar blij omdat er filmmakers zijn die het aandurven een echt verhaal te vertellen.
  5. Papicha (1 h 46 m; IMDB 6.9): Net zoals Honeyland is dit een film waarbij je heel boos uit de zaal komt en meteen zin hebt om de wereld te verbeteren. Nedjma is een meisje in het Algerije van eind de jaren '90. Ze heeft een passie voor mode. Ze maakt kleren zowel voor haar vriendinnen (die de toiletten als pashokje gebruiken) als voor een winkeltje in de buurt (die ze verkoopt als kwamen ze uit Italië). Overal duiken echter affiches uit over de noodzaak voor vrouwen om zich zedig te kleden en een niqab te dragen. Het gaat van kwaad naar erger wanneer meer en meer vrijheden van de meisjes worden afgenomen.
  6. Motherless Brooklyn (2 h 24 m; IMDB 7.7): wie van film noir houdt, zal duimen en vingers aflikken bij deze film. Edward Norton is magistraal als detective met een feilloos geheugen en een soort Tourette-syndroom die probeert uit te zoeken waarom zijn werkgever, gespeeld door Bruce Willis, vermoord werd.
  7. La Belle Epoque (1 h 55 m; IMDB 8.0): Deze film kwam bij weinig andere festivalgangers naar boven als één van de betere films, maar persoonlijk vond ik "La Belle Epoque" heel goed in elkaar steken. Ik hield vooral van de manier waarop het Frankrijk uit de Seventies "wedersamengesteld" werd, maar ook van de onderliggende boodschap dat oude liefde over de jaren heen misschien wel door een laag stof bedekt raakt, maar nooit roest.
  8. The Farewell (1 h 40 m; IMDB 8.1): Twee zonen die China verlieten en in het buitenland (Japan en de US) een gezin stichtten, worden geconfronteerd met het nieuws dat hun moeder kanker heeft en nog minder dan een half jaar te leven heeft. De hele familie wil nog een laatste groet kunnen brengen aan oma, maar ze vinden het belangrijk dat oma zelf niet weet dat ze ziek is. Toevallig heeft één van de kleinkinderen sinds drie maanden een vriendinnetje, dus wordt besloten dat het koppeltje moet trouwen in China. Op die manier kan de hele familie naar oma toe zonder oma bezorgd te maken over de werkelijke reden van het bezoek.
  9. Monos (1 h 42 m; IMDB 7.4): Zeer indringende film en terechte winnaar van de ExploreZone Award. We volgen een troep jongeren die ergens in Latijns-Amerika een Westerse vrouw gegijzeld houden in opdracht van "De Organisatie". De interactie tussen de jongens en meisjes die eigenlijk veel te jong zijn voor deze opdracht is fascinerend en doet denken aan het boek "Lord of the Flies" van Nobelprijswinnaar William Golding. De film won ook de George Delerue prijs voor beste Muziek en Sound Design.
  10. La Llorona (1 h 37 m; IMDB 7.2): Het verhaal van La Llorona is zeer gekend onder Latino's. Wanneer kinderen stout zijn, krijgen ze altijd de waarschuwing: "Let maar op, of La Llorona komt je halen!" Deze oude legende wordt in de film "La Llorona" tegen de achtergrond van het proces van een gepensioneerde generaal geplaatst die in Guatemala beschuldigd wordt van genocide. De film zit heel goed in elkaar. Het contrast met een vehikel zoals The Curse of La Llorona dat eerder dit jaar in de zalen kwam, kan niet groter zijn.

Met Motherless Brooklyn heb ik één film die in het commerciële circuit thuis hoort in mijn top 10 geloodst. Ook Knives Out (2 h 10 m; IMDB 7.5), Judy (1 h 58 m; IMDB 7.2) en Mr. Jones (1 h 59 m; IMDB 6.7) hadden er een plaatsje in verdiend. Zodra die in de zalen komen, zijn die zeker een bioskoopticket waard.

Mijn top 3 bestaat uit de 3 films die voor mij echt in die top 3 thuishoren. Op plaats 4 tot 10 hadden ook de volgende films kunnen staan, maar ze haalden het om persoonlijke redenen net niet:

Als je dit lijstje overloopt, dan vind je er maar vier films in terug die door het film festival geselecteerd werden voor de competitie. Dat lijstje bevatte de volgende films (alfabetisch gerangschikt):

Van de dertien films in competitie stonden er maar vier in mijn persoonlijke top 10 en wedijveren er een handvol voor de laatste plaatsen in mijn ranking. Ik vind dat vreemd. Ik snap niet hoe bepaalde films op dat lijstje zijn terecht gekomen. Ik zou zelf eerder films zoals Saint FrancesErnie & Joe of Pahokee geselecteerd hebben, maar goed, wie ben ik?

De volgende films beschouw ik als "buiten categorie", niet omdat ze extreem goed of slecht waren, maar gewoon omdat ze moeilijk te vergelijken zijn met de gewone selectie:

Een heleboel films zaten voor mij in de middenmoot. Het zijn geen films waar ik voor naar de bioskoop zou gaan.

Ik heb al een aantal films vermeld die ik overroepen vond Öndög (1 h 40 m; IMDB 6.9), Martin Eden (2 h 9 m; IMDB 7.1) en Blanco en blanco (1 h 40 m; IMDB 6.5). Je mag daar The Friend (2 h 4 m; IMDB 7.4), Light of My Life (1 h 59 m; IMDB 6.6) en The Barefoot Emperor (1 h 38 m; IMDB 6.9) aan toevoegen.

De volgende films vond ik niet goed:

Dan waren er nog films die ik echt slecht vond. Ik noemde Zeroville (1 h 36 m; IMDB 5.0) al, dat was waarschijnlijk de slechtste van het hele festival. Ook Douze Mille (1 h 51 m; IMDB 5.1) vermeldde ik al; verder wil ik ook geen woorden vuil maken aan Take Me Somewhere Nice (1 h 31 m; IMDB 6.5) en The dead don't die (1 h 44 m; IMDB 5.5).

Daarmee heb ik alle 53 films uit mijn lijstje vernoemd.

Wat viel me heel erg mee aan deze editie van het festival:

Wat viel me wat tegen:

Topics: film

Entreprenerd


Buy Bruno's book

Topics