deadline

Gorcumse Literatuurprijs 2020/2021

Datum
2021-03-01
Body

De Gorcumse literatuurprijs schrijft haar wedstrijd voor 2020/2021 uit met het thema "Wat laat je na, hoe wil je herinnerd worden?" Het thema sluit aan bij het Hugo de Grootjaar. Hij ontsnapte 400 jaar geleden in zijn boekenkist als politiek gevangene uit Slot Loevestein.
Mag je denken wat je wil, mag je geloven wat je wil? Hugo de Groot dacht erover na en veel van zijn denken is nu onderdeel van onze huidige wereldwijde wereld. Hoe kan dat? Wie was hij? Wat dacht hij?

Biënnale schrijverswedstrijd Deinze 2021

Datum
2021-03-01
Body

Voor de twaalfde biënnale schrijverswedstrijd in Deinze wordt een nog niet gepubliceerd kortverhaal gevraagd van maximum 12.000 tekens –exclusief spaties– over een onderwerp naar keuze van de auteur.  De wedstrijd staat zowel open voor Deinzenaars als niet-Deinzenaars.

Elke auteur mag slechts één kortverhaal inzenden. De drie winnende verhalen worden in eigen beheer uitgegeven in een verhalenbundel die aan de aanwezigen wordt uitgedeeld tijdens de prijsuitreiking.

De eerste prijs bedraagt 750 euro, de twee vermeldingen zijn elk goed voor 250 euro.

De Zilveren Strop

Datum
2021-02-28
Body

De Zilveren Strop Schrijfwedstrijd is open voor ervaren en minder ervaren schrijvers van spannende korte verhalen van maximaal 7.500 woorden. De hoofdprijs bedraagt 500 euro en de vijf beste verhalen worden gebundeld in een e-book, dat op de website van Hebban gedownload kan worden.

Jan Hanlo Essayprijs Klein 2021

Datum
2021-02-01
Body

De bekende dichter en schrijver Jan Hanlo overleed in 1969. Dertig jaar later werd de Jan Hanlo Essayprijs in het leven geroepen, bestaande uit de twee prijzen. Eén prijs voor de beste gepubliceerde essaybundel (Jan Hanlo Essayprijs Groot) en één voor een nieuw, niet eerder gepubliceerde essay (Jan Hanlo Essayprijs Klein). Op die laatste prijs kan dus iedereen kans maken! 

Het thema ‘Nooit meer stil’ is gebaseerd op Hanlo’s gelijknamige gedicht uit 1947:

Er was eens... of toch niet

Datum
2021-01-31
Body

Uitgeverij Inkt houdt van sprookjes. Niet zomaar van sprookjes, maar van sprookjes met net dat tikkeltje meer. Schrijf een modern sprookje dat aangepast is aan deze tijd. Misschien zorgt een extra held, een atypische bad guy of een futuristisch decor wel voor dat extra vleugje magie. Maar laat vooral je fantasie de vrije loop.

De ingestuurde tekst is vrij van plagiaat en werd niet eerder gepubliceerd. Je verhaal telt minimaal 500, maximaal 1000 woorden. Je geeft Uitgeverij Inkt toestemming tot publicatie met naamsvermelding.

Het Moment

Datum
2021-01-08
Body

Deze schrijfwedstrijd wordt mede georganiseerd door de gemeente Helmond, Bibliotheek Helmond-Peel en Boekhandel De Ganzenveer. Deelnemers mogen zelf de titel kiezen, zolang het thema ‘Het moment’ als richtlijn gebruikt wordt in het verhaal. De inzendingen van de volwassenen moeten minimaal 1000 en maximaal 1500 woorden bevatten. Jongeren mogen een verhaal schrijven van minimaal 750 en maximaal 1000 woorden.

Na Corona (schrijvenonline.org)

Datum
2020-12-31
Body

We snakken allemaal naar het einde van de coronamaatregelen. Wanneer het zover zal zijn weten we niet, maar er komt een moment dat we weer teruggaan naar normaal. Nou ja, normaal. Misschien wordt het wel naar een heel ander normaal.

Wat wordt er anders?
Wat blijft hetzelfde?
Kortom, wat gebeurt er ná corona?

Schrijf een verhaal, gedicht, essay, lied of wat je maar wil over ’Na corona’. Maximaal 500 woorden.

Schrijfwedstrijd uitgeverij IJmond

Datum
2020-12-31
Body

Uitgeverij IJmond organiseert haar eerste schrijfwedstrijd. Doel van de wedstrijd is om Beverwijk, de IJmond en groot Kennemerland (van Egmond tot Haarlem) literair op de kaart te zetten. Niet alleen het talent dat zich daar beweegt mag een podium krijgen, maar ook de streek als geheel mag wel vaker in schrijfsels terugkomen. Onder de inzendingen zal een selectie worden gemaakt voor publicatie in boekvorm. De jury zal bestaan uit Maria Genova, Jeroen Besseling en Jeroen Bakker. De verdeling is als volgt.