Anton De Kom schrijfwedstrijd

The Black Archives, Anton De Kom Stichting en uitgeverij Atlas Contact organiseren een schrijfwedstrijd waarbij het gedachtegoed van Anton de Kom het uitgangspunt vormt. Anton de Kom was een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme. Vele decennia na zijn overlijden wordt hij nog steeds herinnerd en is zijn gedachtegoed een bron van inspiratie voor vele generaties.

‘Wij slaven van Suriname werd tijdens de #BlackLivesMatter-protesten een bestseller, 86 jaar na de originele uitgave. Dit toont aan dat het gedachtegoed leeft en mensen nog steeds inspireert.’ - Mitchell Esajas (The Black Archives)

Anton de Kom werd in 2020 opgenomen in het Canon van Nederland. In februari 2021 nam de Tweede Kamer, na jaren van strijd voor eerherstel voor De Kom, een motie aan waarin stond dat er ‘een ruiterlijk gebaar’ moet komen ‘waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid inzake Anton de Kom ondubbelzinnig wordt erkend.’ Het gedachtegoed van De Kom staat volop in de belangstelling en blijft nieuwe generaties inspireren.
Wie kan er deelnemen?
De schrijfwedstrijd staat open voor mensen uit twee categorieën:
  • Middelbare scholieren
  • Overig (zoals studenten en volwassenen)


Waarover kun je schrijven?
Inzenders worden uitgenodigd om hun relatie tot het gedachtegoed van de Kom onder de aandacht te brengen in een geschreven tekst. De vorm staat vrij: het kan fictie zijn of non-fictie; een essay, een journalistieke reportage of een kort verhaal. In de tekst wordt gereflecteerd op het gedachtegoed van Anton de Kom; op slavernij en het koloniale verleden, de doorwerking ervan in het heden zoals institutioneel en anti-zwart racisme, antikoloniale strijd en solidariteit.

We vragen inzenders in eerste instantie om een outline van hun verhaal (maximaal 750 woorden), al is het ook mogelijk om direct een voltooid verhaal (maximaal 3000 woorden) in te sturen. De deadline voor hiervoor is 31 maart 2021.


Selectie en workshoptraject

De jury, bestaande uit Mitchell Esajas (juryvoorzitter), Kathleen Ferrier, Raoul de Jong, Vincent de Kom en Tessa Leuwsha, maakt uit de inzendingen een selectie van deelnemers die in een workshoptraject (eind april-eind juni) ondersteund worden bij het uitwerken en schrijven van hun verhaal. Hieruit zal de jury de winnaars kiezen.


Uitreiking en boekpublicatie
De winnende verhalen worden opgenomen in een boekpublicatie van uitgeverij Atlas Contact i.s.m. The Black Archives. In de bundel worden tevens verhalen opgenomen van bekende auteurs. De winnaars krijgen hier een vergoeding voor. De winnaars van de schrijfwedstrijd worden bekend gemaakt op 1 oktober 2021 (start Black Achievement Month), dan wordt ook de bundel feestelijk gepresenteerd.

Voor meer informatie, zie theblackarchives.nl.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Deze informatie wordt voorzien in de hoop dat ze nuttig is. Wil-low is niet verantwoordelijk voor de organisatie, uitslag,... van de schrijfwedstrijden.

Er worden inspanningen gedaan om de informatie accuraat weer te geven en up-to-date te houden, maar er kan niet gegarandeerd worden dat alle informatie 100% correct is. Raadpleeg altijd de officiële wedstrijdpagina van de organisator van de wedstrijd.

Entreprenerd


Buy Bruno's book

Topics